Chutná a zdravá cizrna

Cizrna neboli římský hrách je luštěnina, která se v poslední době těší v českých kuchyních čím dál větší oblibě. Aby také ne – je zdravá, výživná a chutná.

Co (ne)víte o cizrně

Cizrnu možná znáte také pod označením římský hrách nebo garbanzo. Tato rostlina je rozšířena v západní i střední Asii, dále od východního Středomoří až po střední Asii. Pěstuje se v Indii, na Blízkém Východě, v Mexiku i severní Africe. Existuje více než čtyřicet druhů cizrny. U nás v ČR se pěstuje cizrna beraní. Nazývá se tak, protože kuličky cizrny připomínaly lidem hlavu berana.

Obsahuje celou řadu minerálních látek a vitamínů. Je bohatá na železo, draslík, vápník, hořčík a mangan. Je také cenným zdrojem vlákniny a bílkovin. Díky tomu ji vegani či vegetariáni rádi využívají při přípravě pokrmů. Pomáhá při prevenci kardiovaskulárních nemocí. Je výborným pomocníkem při snižování cholesterolu.

Cizrna se používá zejména v kuchyni Blízkého a Dálného východu. Využívá se jak do studených, tak i do teplých pokrmů. Asi nejznámějším cizrnovým pokrmem je hummus. Oblíbeným jídlem z cizrny je také smažený či opečený falafel.




Jak cizrnu připravovat

Cizrnu nejprve namočte na pár hodin do vody. Poté vařte v horké vodě zhruba 50 minut. Práci si můžete usnadnit tím, že koupíte cizrnu již připravenou a zakonzervovanou v plechovce.

Hummus

Připravit pomazánku zvanou hummus není těžké. A uvidíte, že si ji rychle oblíbíte, Doměkka uvařenou cizrnu rozmixujte v mixéru (alespoň po dobu 10 minut). Přidejte sezamovou pastu tahini a opět dobře promixujte, aby vznikla hladká kaše. Do směsi vlijte trochu studené vody. Přidáme ještě šťávu z citronu a sůl a pepř podle chuti. Vynikající je také lisovaný česnek. Zakápněte olivovým olejem a opět promíchejte. Podle vaší fantazie můžete přidat ještě další koření, petrželku, papriku, olivy…

Falafel

Pod označením falafel se skrývají vlastně takové cizrnové karbanátky. Uvařenou cizrnu rozmixujeme spolu s nakrájenou cibulí, česnekem a petrželkou. Přidáme sůl, pepř, kmín a koriandr. Přidáme ještě 2 lžíce hladké mouky a šťávu z citronu. Vytvoříme hladkou hmotu, kterou poté necháme uležet v chladu. Pak vytvarujeme kuličky nebo malé placičky, které rozložíme na plech a pečeme v troubě dozlatova.

Další možností je usmažit cizrnové placičky na pánvi. Výborně chutnají například s dipem z jogurtu či zakysané smetany.

Polévka z cizrny

Cizrnová polévka je jednoduchá a postup je obdobný jako například při přípravě hrachové polévky. Základem je opět připravit doměkka vařenou cizrnu.

V hrnci necháme rozpustit máslo, na kterém osmahneme nakrájenou cibuli. Přihodíme předem připravenou nebo uvařenou cizrnu a přidáme česnek, sůl a pepř či další koření dle chuti. Zalijeme asi jedním litrem zeleninového vývaru a vaříme. Přidat můžeme 100 ml smetany.

 

Cizrna se dá výborně využít i ve studené kuchyni. Připravit si můžete například cizrnový salát se zeleninou, který lze namíchat dle vaší fantazie na tisíc způsobů.

Simona P. – autor článku



Luštěniny

  • Georgina Fuggleová
  • Nakladatel:  Metafora 2017

Kuchařka plná snadných a lákavých receptů s čočkou, cizrnou, fazolemi, hráškem a dalšími, méně obvyklými druhy luštěnin.

Současné trendy ve vaření znovu objevují zdánlivě obyčejné a často neprávem opomíjené luštěniny. Není divu, s jejich pomocí uvaříte takřka cokoliv – nejen hlavní jídla, ale i předkrmy, polévky nebo skvělé dezerty.

Autorka představuje různé druhy luštěnin i ideální způsob jejich přípravy. Obohaťte si jídelníček o množství barev i chutí!