Jíst, nebo nejíst Raw stravu? Přečtěte si výhody i nevýhody
Rozhodli jste se, že budete svému zdraví věnovat patřičnou péči a přejdete na raw stravu? Mnoho lidí se domnívá, že bychom měli jíst převážně,,syrové,, jídlo, abychom podpořili naše zdraví. Ano, určitě existují některé potraviny, které je vhodnější jíst v syrovém stavu a to díky nezničení zdraví prospěšných vitamínů a minerálů vařením.
Většina populace, která se zabývá zdravým životním stylem, předpokládá, že čím více syrové stravy zařadíte do svého jídelníčku, tím více uděláte pro své zdraví. Musíme souhlasit i nesouhlasit. Zde si přečtěte o výhodách i nevýhodách této stravy.
Raw strava znamená, jíst nevařené, tudíž sýrové potraviny.
Raw strava je cokoli, co nebylo zahřáto nad 48 stupňů, konzervováno a rafinováno.
Celkově tato strava zahrnuje syrové ovoce, zeleninu, ořechy, semínka, fermentované výrobky, syrové maso a naklíčené zrna. Příznivci diet tvrdí, že konzumace syrových potravin zlepšuje trávení a preventivně působí proti rakovině.
Jaké jsou výhody syrové stravy?
Samozřejmě existují určité výhody této stravy. S důrazem na skladbě jídelníčku, který je složen jen ze syrové zeleniny a ovoce, je strava obohacená o různé cenné živiny.
Z pohledu hubnutí bylo prokázáno, že díky neúplnému trávení syrové stravy, se tělo snaží o rychlejší práci metabolismu a tím spaluje více kalorií. Nicméně, přechod na raw stravu má mnoho zdravotních přínosů, ale odborníci pro zdravou výživu se shodují, že tato změna jídelníčku by měla být pečlivě promyšlená.
Důvody, proč byste měli zhodnotit jíst pouze syrovou stravu?
A to zejména kvůli vitamínu B12, D, selenu, železa a omega-3 mastných kyselin. Bez přídavných doplňků stravy, je velmi obtížné získat dostatečné množství některých živin. Převážně vitamínu B12. Vitamín B12 je velmi důležitý v těle člověka kvůli udržení zdravých červených krvinek, boji proti anémii a při ochraně před srdečními chorobami.
Jedna nedávná studie zjistila, že lidé živící se převážně syrovou stravou, mají nižší kostní hmotu, což ve značné míře způsobuje zlomeniny a v horším případě i osteoporózu.

Které potraviny konzumovat s opatrností
- Pohanka – Je-li šťáva z pohanky konzumována ve velkém množství, může vyvolat fotosenzitivu (dočasné zvýšení přecitlivělosti kůže na sluneční záření). Čerstvá pohanka nesušená, obsahuje toxický fagopyrin.
- Meruňkové jádra – Opět ve velkém množství mohou ublížit. Obsahují amygdalin, který se může přeměnit na kyanid.
- Syrové vejce – Některé vejce mohou obsahovat bakterie salmonely, které jsou až životu nebezpečné. Pokud vajíčka uvaříte, tyto bakterie zničíte.
- Maso – Syrové maso, může přenášet škodlivé bakterie, parazity a viry.
- Mléko – Nepřevařené, tudíž nepasterované mléko může obsahovat bakterie listeriózy, která je velmi nebezpečná pro osoby se sníženým imunitním systémem a těhotné ženy. Další nebezpečnou bakterií je Coxiella burnetti, původce paratuberkulózy, která může být hlavním viníkem v rozvoji Crohnovy nemoci.
Závěrečné shrnutí dietologů:
Většina dietologů souhlasí se zvýšením příjmu čerstvé zeleniny a ovoce. Tím pádem by lidé odstranili z jídelníčků různé polotovary a zbytečně chemicky upravované potraviny.
Nezapomínejte, že vitamíny a minerály obsažené v některé zelenině, mají prospěšné látky rozpustné ve vodě či tucích.