Středomořská dieta

Středomořská strava je v dnešní době považována za jednu z nejkomplexnějších diet, která neničí zdraví.  Tuto dietu může dodržovat každý, kdo má dobrý zdravotní stav a je doporučována doktory v případě, že chcete zhubnout.




Můžete sníst 1200 kcal denně a za týden zhubnout až 2 kilogramy. Je zde seznam doporučených jídel, které vám budou chutnat, a navíc se jedná především o nízkotučné potraviny nebo nenasycené tuky, které nezvyšují hladinu cholesterolu.

I když se může zdát, že jde o nízký příjem kalorií, je v ní zahrnuto všechno, co je nezbytné k udržení dobrého zdraví.

Můžete jíst veškerou zeleninu, ovoce, luštěniny, vejce, ryby, maso, chléb, těstoviny, rýži a mléčné výrobky.

Důležité je nejíst příliš velké porce a připravovat jídlo zdravým způsobem. Proto musíte vynechat smažení, ale používat pouze extra panenský olivový olej, čímž z každého jídla vytvoříte lehčí variantu. Můžete například grilovat nekonečné množství zeleniny.

Zde je příklad týdenního jídelníčku, kdy každý den musíte připravit pět jídel- snídani, dopolední svačinu, oběd, odpolední svačinu a večeři.

Příklad týdenního středomořského jídelníčku

Snídaně:

 šálek kávy nebo čaje bez cukru, kousek pečiva s krémovým sýrem, ovesné vločky, vaječná omeleta

Svačiny: 

šťáva z citrusových plodů nebo sezonního ovoce, ovoce a zelenina

Zde jsou doporučená jídla od pondělí do neděle:

Pondělí

Oběd: 70 gramů těstovin s vařenou brokolicí, česnekem, olivovým olejem, nasekanými mandlemi, pepřem a ančovičkami s čerstvou zeleninou

Večeře: zeleninová polévka s luštěninami, dvě smažené vejce s krutony

Úterý

Oběd: zeleninové rizoto ochucené černým pepřem, zapečená ryba s rajčaty

Večeře: čočka vařená na pánvi, smíchaná s brokolicí a květákem

Středa

Oběd: hovězí maso na rozmarýnu se špenátem

Večeře: zeleninová polévka s luštěninami, bruschetta s rajčatovou salsou ozdobená oreganem

Čtvrtek

Oběd: miska zeleninové polévky, sezónní zeleninové ratatouille

Večeře: 120 g grilovaných krůtích prs, salát s drcenými dýňovými semínky

Pátek

Oběd: 70 gramů těstovin se zeleninou zalité olivovým olejem, grilovaná cuketa a lilek

Večeře: pečený pstruh s bramborem, zeleninový mix

Sobota

Oběd: Caprese salát, vaječná omeleta se sýrem Grana Padana a opečeným plátkem chleba

Večeře: 130 gramů kuřecího masa s bramborami

Neděle

Oběd: 70 gramů celozrnných těstovin s vařeným květákem a salátové listy s rukolou

Večeře: obložený talíř 80 gramů šunky s kousky parmazánu, ozdobené rukolou, čerstvými špenátovými listy a sezamem

Co ochutnáte?

Anežka Netočná – autor článku




Víte, co to je Paella?

Spousta receptů a variant, mnoho různých surovin. Paella je typické španělské jídlo z rýže, podobné rizotu nebo pilafu.

3 nejznámější druhy paelly

  • Paella na valenciánský způsob (španělsky paella valenciana) obvykle obsahuje zeleninu, maso (kuřecí, králičí či kachní), hlemýždě, fazole a koření
  • Paella s mořskými plody (paella de marisco) nahrazuje maso a hlemýždě mořskými plody a neobsahuje fazole
  • Paella mix (paella mixta) je libovolnou kombinací masa, mořských plodů, zeleniny a fazolí. Dalšími důležitými přísadami jsou šafrán a olivový olej.

zdroj: wikipedia

Vyberte si svou kuchařku

Co si dnes uvaříte? Jaké suroviny nakoupit? Kde najít inspiraci? Vyberte si svou novou kuchařku.