V poslední době se těší velké oblibě chia semínka a výrobky z nich. Právem si vysloužili označení „superpotravina.“ Víte, kde odkud pochází a k čemu je můžete využít?

Původ

Dnes tolik oblíbené „chia“ (čteme čia) představují jedlá semínka šalvěje hispánské, rostliny, která se pěstuje v horských oblastech Střední Ameriky. Údajně tato semínka hojně využívali již staří Myaové a Aztékové v Jižní Americe.

Malinká černo-šedá semínka pro ně znamenala jeden z nejvýznamnějších zdrojů energie a potravin k doplnění síly. Zatímco my dnes sáhneme po energetickém nebo iontovém nápoji, Aztékové a Mayové měli chia semena! Označení chia prý v mayském jazyce znamenalo sílu.

Významné plusy chia semínek

Chia jsou bohaté na antioxidanty, vápník, minerály a omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Pomáhají proti únavě i pocitu hladu. Představují vynikající zdroj energie a je vhodné zařadit je do jídelníčku, nejen pokud zrovna chcete shodit kila navíc.

Jsou výbornou potravinou také pro aktivní sportovce. Jejich konzumace je vhodná i pro diabetiky, vegany či vegetariány. Neobsahují ani žádný lepek, čili mohou být bez obav konzumována i lidmi s bezlepkovou dietou.

Chia semínka dále obsahují: hořčík, fosfor, zinek, draslík, železo a další minerály. Jsou bohaté na vitamíny skupiny B, vitamín A, C a E.

  • Pomáhají snižovat krevní tlak
  • Posilují imunitní systém
  • Ulevují od svalových křečí a posilují svalstvo
  • Mají také pozitivní účinky na trávicí systém
  • Snižují riziko osteoporózy
  • Působí údajně také jako prevence rakoviny
  • Doplňují energii a potřebné živiny
Chia semínka v jogurtu s ovocem

Chia semínka v jogurtu s ovocem

Vyzkoušejte si je nasypat do jogurtu. Nemůžete mléko, zkuste sojový jogurt s ovocem a chia semínky.

Chia semínka dokáží absorbovat asi 10-12x tolik tekutiny, kolik samy váží. Zalijete-li je vodou či mlékem vytvoří se z nich rosol. Proto je tolik oblíbený tzv. chia puding – není totiž vůbec náročný.

Chia puding

Stačí do sklenice nasypat polévkovou lžící chia semínek, zalít mlékem (vhodné je např. mandlové nebo kokosové). Poté semínka s tekutinou důkladně zamíchat, eventuálně přidat cukr, med nebo skořici podle chuti. Poté už necháte vzniklou směs minimálně hodinku odstát v lednici, uvidíte, že za chvíli se sám od sebe vytvoří „puding“.  Poté navrch navrstvíte libovolné ovoce a zasypete například směsí nastrouhaných oříšků, granolou, kokosem nebo opraženými dýňovými semínky

autor: Simona P.